Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

^^Halloween^^

 

 

œ

 

 

 

Október 31, Halloween éjszakája


Ez az ünnep a közelmúltban kezdett elterjedni hazánkban, múltja azonban ennél sokkal mélyebben gyökerezik. Maga a név - Halloween - az angolban a katolikus hagyományt idézi. A Halloween ugyanis az All Hallows Eve (Mindenszentek estéje) eltorzult formája. Azt azonban nem szabad elfelednünk, hogy a kelta írek már Krisztus előtt az 5. században is megemlékeztek erről a napról, ugyanis a nyár náluk október 31-én ért véget. Ezt a napot Samhain-nak nevezték: ez volt a kelta újév. 

 

 

Érdekességek

 

ó œœœœA halloween a második legnépszerűbb ünnep Észak-Amerikában a karácsony után.

ó Hongkongban a halloween már népszerűbb, mint a karácsony. Fő jelképe, egy importált tök több mint száz dollárba kerül.

ó Bár a Disney, a McDonald's és az édességgyártók is mindent elkövettek a halloween exportálásáért, a legnagyobb hatást Hollywood gyakorolta a világra. 

ó Az Egyesült Államokban a gyerekek több mint 93%-a jár házról házra ijesztgetéssel (Trick or treat! – Ha nem adsz, lesz kapsz! – csatakiáltást hallatva) édességet tarhálni az emberektől.

ó A brit lakástulajdonosok 72%-a ismeri el, hogy halloween napján úgy tesz, mintha nem volna otthon. 

ó Az amerikaiak 33%-a hisz a kísértetekben, 23%-uk állítja, hogy látott már kísértetet vagy „érzékelte a jelenlétét”, míg 20%-uk hiszi, hogy a boszorkányság és a bűbáj valóban működhet. 

ó  20 ezer ember látogat el halloween idején a németországi Darmstadtban található Frankenstein-kastélyba.

 

 

 

 

pizap.com13515226687211.jpg